onsdag 14 oktober 2015

Just nu ser jag fram emot -


- April 2016, då den norske regissören Alexander Mørk-Eidem(PARAPLYERNA I CHERBOURG, EN FOLKEFIENDE)  sätter upp Michael Frayns fenomenastiska fars Rampfeber (Noises Off) på Dramatens stora scen. 

Pjäsen hade premiär i London redan 1982, och bygger på en kortare pjäs, EXITS, som dramatikern skrev redan 1977, efter en ide han fick när han såg hur det gick till bakom scenen under hans fars THE TWO OF US. 

Redan 1983 hade den premiär på Broadway, med den underbara Dorothy Loudon i rollen som Dotty, en roll som Patti Lupone spelade 2001.



Jag såg en uppsättning av den någon gång i mitten på 80-talet, vilket nog måste varit Sverigepremiären, på Vasateatern, med Inga Gill. Föreställningen är en fars om repetition och föreställningar av en fars, och jag minns hur dåligt jag tyckte Inga Gill spelade, och hur pinsamt det var - jag var 19 - när någon långt bak i publiken plötsligt började gasta, innan jag förstod att rösten tillhörde rollen som regissör, och det var meningen att Inga Gill skulle spela en förvirrad skådespelerska.

1992 kom filmen, med Carol Burnett och Michael Caine, regisserad av Peter Bogdanovich, och ett tag kunde jag den nästan utantill. Jag har den fortfarande, på dvd, någonstans. 

Jag hade alltid trott att den hette Noises Off för att det betydde ungefär samma sak som "Tystnad!" när man började repetera, men idag när jag läste på wikipedia förstod jag att det syftar på "ljud bakom scenen" som i scenanvisningen att det hörs ljud från kulissen. Är det inte konstigt att den aldrig har fått heta PRASSEL I KULISSEN?

Det ska bli spännande att se vilka Dramatenskådisar som får chansen att spela fars. När jag var liten hette en av mina favoritböcker Harriet, Spion, av Louise Fitzhugh, en bok om en tjej som vill bli författare, eller spion, och som har en bok där hon skriver upp en massa saker. Hon skapar också en stad, i fantasin, och befolkar den med karaktärer hon hittar på. Att leka rollberättare är lite samma sak. Hur vore det med den här uppställningen?:

Lloyd Dallas: Regissören för farsen i farsen.Temperamentsfull. En del av ett triangeldrama som involverar Poppy och Brooke. Vad sägs om Pontus Gustafsson?

Dotty Otley: En medelålders skådespelerska. Glömsk. Har en romantisk intresse för Garry och provocerar honom genom att visa intresse för Freddy. Jag säger Kicki Bramberg, även om det vore underbart att se vad Marie Göransson skulle kunna göra.

Garry Lejeune: En stammande skådespelare, lätt att göra upprörd. Har ett romantisk intresse för Dotty och drivs av svartsjuka för att attackera Freddy upprepade gånger. Hans talfel försvinner på scenen. Ständigt stammande och slutar meningar med "du vet ..." Danilo Bejarano. Frågor på det?

Brooke Ashton: En ung oerfaren skådespelerska från London. Hon betalar ingen uppmärksamhet åt andra, antingen i prestanda eller backstage. Hon tar sällan regi, och fortsätter att spela oavsett eventuella avbrott. Hon tappar jämt sina kontaktlinser. En del av Lloyd-Poppy-Brooke triangeldrama. Jag säger Maia Bergqvist Hansson, direkt. Nej, förresten, Elin Klinga. Nej, Ester Uddén, och Maia får göra Poppy.

Frederick (Freddy) Fellowes: Har en allvarlig rädsla för våld och blod. Får näsblod lätt. Saknar förtroende och är ganska dum och högtravande. Andreas T. Olsson. Punkt.

Belinda Blair: Glada och förnuftiga, en pålitlig skådespelerska. Har en ganska skyddande attityd gentemot Freddy. Elin Klinga. Nej, Anna-Lena Hemström, förresten.

Poppy Norton-Taylor: biträdande scenchef. Emotionell och överkänsligt, och avundsjuk på Brooke, som hon är inhoppare för. En del av Lloyd-Poppy-Brooke triangeldrama. Maia Bergqvist Hansson

Selsdon Mowbray: Äldre och med teatrala manér. Om han inte är på scenen måste personalen hitta honom innan han hittar whiskyn. Hans Klinga är väl ganska given? Eller vad sägs om Bengt CW Carlsson?

Timothy Allgood: En överarbetad scenchef. Är inhoppare för Selsdon och Freddy. Det vore intressant att se Adam Pålsson eller Christoffer Svensson i den här rollen. Eller kanske Rasmus Luthander?

Är det inte dags att Dramaten sätter upp CALIFORNIA SUITE av Neil Simon? Eller PLAZA SUITE? ELLER LONDON SUITE? 

Jag har en massa idéer om vem som kan spela vad... 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar