onsdag 29 januari 2020

PAPPA, MAKE KRIGSFÖRBRYTARE, Genrep, Riksteatern, föreställning 3 16/1 2020



Av: Danjin Malinovic , Regi: Michael Cocke , Scenografi och kostym: Katrin Brännström , Musik: Fikret Çeşmeli , Ljusdesign: Patrik Nystrand , Maskdesign: Eva Rizell,  Medverkande Danjin Malinovic och Fikret Çeşmeli 

Sanningen är den att jag var inte jättesugen. En pjäs om en krigsförbrytare låg inte högt upp på min lista över saker jag ville göra en grå och snölös Januarikväll. En lång tunnelbanetur ut till Hallunda var inte heller vidare lockande. Visst, där finns ett H&M outlet och en ofantligt billig Stadsmission - och ett helt nytt foodcourt, visade det sej - men i stort sett kändes soffan mer lockande. 

Jag var rädd att det antingen skulle vara en föreställning där man kom fram till att alla är goda, innerst inne, eller också ett slags gottande i våld, och inte så mycket dramatik, utan mer ett uppradande och redovisande. Titeln gav mej mer bilden av ett fördrag om MÄN SOM MÖRDAR OCH VÅLDTAR, komplett med statistiska siffror och färgglada staplar. Nu, efteråt, förstår jag vad titeln kommer ifrån, men jag är inte helt såld. 

Men det är också det enda jag inte tyckte om.

Det handlar om en man, en dramatiker, som när han var ung flytt med sin familj från det forna Jugoslavien till Sverige, och som nu tar kontakt med en dömd krigsförbrytare i det gamla hemlandet, för att försöka förstå hur en person samtidigt kan vara en kärleksfull make, pappa, och ett monster som dödar och våldtar, och det underbara är att vi inte får något riktigt svar. Vi får aldrig veta varför, bara att det hände, och vi lär oss att det därför kan hända igen. Dessa män, för han var bara en av många, kan vara en granne, en kollega, en partner eller du. De var alla vanliga män, tills de inte längre var det. Dessa övergrepp var inte handlingar av en ensam psykopat, en Jack the Ripper, en varulv eller en vampyr, de var handlingar av en män som tillsammans var övertygade att de gjorde vad som var rätt. Att de på något sätt hade rätt att göra det dom gjorde. 

Det är en mycket  smakfullt regisserad föreställning. Jag hade läst att dramatikern själv skulle stå på scenen, och att han med sej hade en man som var skådespelare, sångare och musiker, och jag hade fördomsfullt förväntat mej att den personen skulle ha en nästan uteslutande funktion som musiker, att han skulle spela lite musik, kanske mest bakgrundssånger, och kanske flytta lite scenografi, men han är i högsta grad en starkt utnyttjad skådespelare. 

De två männen går ut och in ur olika roller; författaren spelar ibland sej själv, ibland krigsförbrytaren, och så byter dom, och hans kollega är plötsligt hans mamma, pappa, förbrytaren eller han själv.

Scenografin består av vita väggar som kan vridas och vändas, av stolar, av leksaker och vapen. Kostymerna är vardagliga, förutom en slags kamoflagejacka som förövaren ibland har på sej. Genom att lugnt kamma bakåt sitt hår och ta på sej att par glasögon går Danjin Malinovic från sej själv till monstret, och förvandlingen blir otäckare och otäckare för varje gång, som att se en älskad förvandlas till nån annan, nåt annat. Jag associerar till en alkad kompis som när han drack fick en total personlighetsförändring, och man kunde se den andre personen som fysiskt trädde in och tog över. 

Ofta kan man känna - speciellt i nyskriven dramatik - att författaren har något viktigt att säga, men inte riktigt behärskar hur det ska sägas. Det blir övertydligt, ensidigt, och som publik känner man sej klappad på huvudet och fördummad. En författare kanske vill säga att det är fel att sparka hundar, och tillbringar en och en halv timme med att bombardera oss med denna åsikt, utan en tanke på att de flesta i publiken tycker samma sak. Författarens åsikt blir så viktig att den anammas, fråntas från publiken. 
Så är det inte här. Det här är intelligent och intressant.

Det är sällan två saker möts på scenen: kvalitén på vad som berättas och kvalitén på hur det berättas. Här möts dom. 

Det här är teater, och det här är konst.


Jag nominerar härmed 

DANJIN MALINOVIC till BENNYPRISET FÖR BÄSTA NYA PJÄS 2020

MICHAEL COCKE till BENNYPRISET FÖR BÄSTA PJÄSREGI 2020


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan


- att MINST EN GÅNG I VECKAN har ett eget instagramkonto: https://www.instagram.com/minst_en_gang_i_veckan/


  • och att du kan nå mej säkrast på instagram.


Om du gillade det här kanske du gillar: 


SHREK MUSIKALEN

Många på scenen imponerar, och ingen besviker. David Larson Lundin, som spelar åsnan, är någon att hålla ögonen på, och likaså Godisfen/Pepperkakan Ida Tobiasson, som plötsligt stiger ur ensemblen och nästan stoppar showen med Freak Flag


MONSTRET OCH MÄNNISKORNA på Junibacken: 

Föreställningen får mej att tänka på uppsättningen av MATILDA THE MUSICAL som jag såg på Cambridge Theatre i London 2017, och på DEN BESYNNERLIGA HÄNDELSEN MED HUNDEN MITT I NATTEN, som jag såg på Kulturhuset Stadsteatern. Och jag tror att det enda verkligt stora problemet med föreställningen är att man inte vågat tänka tillräckligt stort.


MUSIKTEATER OCH MUSIKAL FRISTÅEND KURS, på StDH

"Det gör lite ont i mej när jag tänker på hoppfulla kursdeltagare som sett utbildningen som ett sätt att öka sin kompetens, konkurrenskraft och kunskap, som kanske tagit lån och ledigt, hyrt rum och satt sitt liv på paus och möts av pedagogens: 
”Nu ska vi i första hand ha det lite trevligt och undersöka lite…” eller ”Jag vet att kursen föreskriver att vi ska arbeta med Shakespeare och scenframställning, men jag tycker det vore intressant med lite Commedia del’Arte?”





@dramalinovic @michaelcocke @fikretcesmeli @evarizell @riksteatern


#minstengångiveckan #teater #musikal #show #opera 

#dans #föreställning #drama #komedi #pjäs 

#tragedi #fars 

#pappamakekrigsförbrytare #riksteatern #krigsförbrytare #balkan 



tisdag 28 januari 2020

Du har chansen att inte missa KOLLISION

Idag var jag och såg ett underbart genomdrag av KOLLISION! på Soppteatern. Sluta nu läsa det här inlägget och skaffa biljetter. Det är bland det bästa jag har sett. Så fyndigt, så fantasifullt, så- varför håller du fortfarande på och läser? Köp biljetter, sa jag.


#Soppteatern

SHREK MUSIKALEN, POFF! Fanfaren, Farsta, föreställning 2, 5/1 2020


Based on the Dreamworks Animation Motion Picture and the book by William Steig , Book and Lyrics by David Lindsay-Abaire, Music by Jeanine Tesori, Originally produced on Broadway by DreamWorks Theatricals and Neal Street Productions, Svensk översättning: Calle Norlén Producent: POFF!, Regi: Ylva Hilber, Koreografi: Maja Malm, Orkester under ledning av Musikalkontoret, Medverkande: Arvid Karlström, David Larsson, Elina Holewa Chrona, Ellen Sundström, Emma Nordin, Emma Wide, Hedda Grände, Ida Tobiasson, Jessica Wallin, Jonna Skoog, Karolina Furberg, Ludwig Wase, Madeleine Hettman, Maja Malm, Martin Isaksson, Gabrielle Aaron Johansson, Olivia Malm, Petter Hilber, Samuel Linderström, Sara Kilagård, Signe Larsson, Ylva Hilber

Vad som slår mej först är Hur i helsike har dom rott det här i hamn? Men sen tänker jag:  Varför så förvånad: dom brukar ju ro det omöjliga iland. Jag har sett många av den här teatergruppens musikaluppsättningar, och de är alla imponerande. 

Jag och min kompis Långskånken är ute i Farsta, på Fanfaren för att se teatergruppen POFF!s uppsättningen av musikalen SHREK. 
Egentligen hade jag tänkt tillbringa dagen med att laga min trasiga säng, men när det visade sej att min borrmaskin hade dött var jag tvungen att hitta något annat att sysselsätta mej. Jag scrollade runt lite på interwebben, och insåg att idag var enda dagen jag skulle kunna se den här produktionen.

Jag hade sorterat in föreställningen under Se Senare, och och fick snabbt omsortera den under Se Ögonabums eller Aldrig, för det här var enda dagen jag kunde se den. Och så messade jag Långskånken. 

Musiken är av Jeanine Tesori, (FUN HOME, CAROLINE, OR CHANGE (Som jag såg i London 20 December 2018, men ännu inte skrivit om), THOROGHLY MODERN MILLE och VIOLET), och med manus och sångtexter av för mej obekante David Lindsay-Abaire.

Jag och min kompis Patti-Li Leuk såg urproduktionen på Broadway, 2009, men vi var inte vidare imponerade. Visst, det var kul att se Sutton Foster, Brian d’Arcy James och Johan Tartaglia live, men musikalen i sej var inget som imponerade. Det fanns en sång jag gillade, Who’d I Bee, och ett minnesvärt nummer, Morning Person. Vi hade förstås redan sett NEXT TO NORMAL med Alice Ripley och Aaron Tveit, WICKED, TOXIC AVENGER och THE 39 STEPS, så det är förståeligt att den här musikalen hade lite svårt att toppa någon av dom. 

Det handlar om ett land där makthavaren försöker rensa ut alla oliktänkande och alla som ser annorlunda ut, i det här fallet sagofigurer som Pinoccio, Den Fula Ankungen, de tre små grisarna och Guldlocks tre björnar. De flyr till träsket där trollet Shrek bor, men inte heller han vill ha dom där, och övertalas att tillsammans med en talande åsna bege sej till makthavaren och tala honom till rätta.

På ett ganska otäckt sätt känns föreställningen mer aktuell nu, än då jag såg den på Broadway. Teman som flyktingar, oliktänkande och utrensning är inte alls lika främmande som för elva år sen, när varje dag på Manhattan var helt enkelt underbar.

Det här är en amatörteateruppsättning vad gäller - antar jag - tillstånd att spela den från förlagen, skådespelarnas löner - jag antar att dom jobbar gratis -, och vad gäller den övergripande budgeten, men det här är en amatöruppsättning i ordets egentliga bemärkelse: amatör, amateur, någon som gör något av kärlek.
Jag är mycket imponerad av regi, scenografi och kostym, och rejält road av vad och hur man berättar. 
Man har - under ledning av Musikalkontoret - dragit ihop en 13-mannaorkester, något inte många stora teatrar kostar på sej, och det låter fenomenalt. 
Många på scenen imponerar, och ingen besviker. David Larson Lundin, som spelar åsnan, är någon att hålla ögonen på, och likaså Godisfen/Pepperkakan Ida Tobiasson, som plötsligt stiger ur ensemblen och nästan stoppar showen med Freak Flag

Regissören, Ylva Hilber, är själv med på scenen och spelar flera mindre roller, men jag tror att hon vore mer värdefull i salongen. En sån här produktion, tillfälligt sammansatt av semiproffs, som endast spelas en handfull gånger, behöver ett öga utifrån, någon som tar notes, har en genomgång efter varje föreställning - eller innan, vilket som passar bäst - kanske kallar till extra repetitioner, lägger om scenerier, rensar i röriga scener, försöker klura ut hur det kommer sej att vissa skämt eller stunder inte funkar, och försöker förtydliga, förbättra, föreställningen. 
Jag tror att både artister och regissör skulle utvecklas som konstnärer av att inte bara försöka upprätthålla, utan försöka hitta sätta att göra det bättre, föreställning efter föreställning. 


Härmed nominerar jag 

DAVID LARSSON LUNDIN till BENNYPRISET FÖR BÄSTA MANLIGA BIROLL I EN AMATÖRTEATERPROKTION 2020

IDA TOBIASSON till BENNYPRISET FÖR BÄSTA KVINNLIGA BIROLL I EN AMATÖRTEATERPROKTION 2020

MAJA MALM och YLVA HILBER för FÖRTRÄFFLIGT ARBETE INOM SCENKONSTEN 2020


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan


- att MINST EN GÅNG I VECKAN har ett eget instagramkonto: https://www.instagram.com/minst_en_gang_i_veckan/


  • och att du kan nå mej säkrast på instagram.


Om du gillade det här kanske du gillar: 


MONSTRET OCH MÄNNISKORNA på Junibacken: 

Föreställningen får mej att tänka på uppsättningen av MATILDA THE MUSICAL som jag såg på Cambridge Theatre i London 2017, och på DEN BESYNNERLIGA HÄNDELSEN MED HUNDEN MITT I NATTEN, som jag såg på Kulturhuset Stadsteatern. Och jag tror att det enda verkligt stora problemet med föreställningen är att man inte vågat tänka tillräckligt stort.


MUSIKTEATER OCH MUSIKAL FRISTÅEND KURS, på StDH

"Det gör lite ont i mej när jag tänker på hoppfulla kursdeltagare som sett utbildningen som ett sätt att öka sin kompetens, konkurrenskraft och kunskap, som kanske tagit lån och ledigt, hyrt rum och satt sitt liv på paus och möts av pedagogens: 
”Nu ska vi i första hand ha det lite trevligt och undersöka lite…” eller ”Jag vet att kursen föreskriver att vi ska arbeta med Shakespeare och scenframställning, men jag tycker det vore intressant med lite Commedia del’Arte?”


DUTCH MASTERS på Playhouse Teater:

"Pjäsen underhåller och fängslar, på samma sätt som såna där filmer där det i slutet visar sej att Nicole Kidman, barnen och tjänstefolket hela tiden varit döda, eller att det var Norman Bates utklädd till sin mamma, att Kevin Spacey är Keyser Söze, eller att Bruce Willis också hela tiden varit död."


#aliceripley #aarontveit #nexttonormal #Broadway #Farsta #Shrek #Shrekthemusical #musikalkontoret

måndag 20 januari 2020

Just nu ser jag fram emot -

Genrepet av operetten Candide av Leonard Bernstein och Voltaire.












#candide #leonardbernstein #leonardbercandide #operett #operetta 
#opera #lillianhellman #voltaire #hughwheeler #johnlatouche 
#dorothyparker #stephensondheim #johnmauceri #johnwells #1956 

#musical #martinbecktheatre #cunegonde #drpangloss #glitterandbegay

söndag 19 januari 2020

Just nu ser jag fram emot -

- den kommande veckan och genrep av Leonard Bernsteins CANDIDE på Kungliga Operan och PERNILLA WAHLGREN HAR HYBRIS på Lilla Cirkus.


LÄS MER OM CANDIDE HÄR

LÄS MER OM PERNILLA WAHLGREN HAR HYBRIS HÄR




fredag 17 januari 2020

UKK, UPPSALA KONSERT & KONGRESS SATSAR PÅ MUSIKALHÖRNAN


Ny satsning på UKK – Musikalhörnan! Premiärgäst: Tommy Körberg

Musikalhörnan – Tema: Svenska musikaler 17 januari 2020, 19.00
Special guest: Tommy Körberg 
Musikalhörnan – Tema: Broadway 21 februari 2020, 19.00
Special guest: Petra Nielsen
Biljettsläpp fredag 8/11 2019

Hans Marklund är bl. a regissör, koreograf och textförfattare. Han står bakom en mängd krogshower åt artister som After Dark, Magnus Uggla, Lena Philipsson, Jerry Williams, Lill-Babs och Jill Johnson. Hans Marklund är även mannen bakom tretton säsonger av succéföreställningen R.E.A. (Roligt.Elakt.Aktuellt) på Hamburger Börs. Han har en ojämförlig erfarenhet av att arbeta med musikal. show och revy. I TV gör Hans ofta de stora evenemangen och galorna, som Allsång på Skansen och Melodifestivalen.
– Jag älskar musikaler och undervisar i Musikalhistoria så jag kan verkligen berätta för publiken så man får med sig historierna runt sångerna och handlingen och personliga erfarenheter, säger Hans. Jag tror många kommer att tappa hakan över hur mycket talang det finns hos dagens svenska musikalartister. Det blir gåshud, skratt och applåder och känslan av att man var där när just det där fantastiska hände.
– En mer passande och kunnig konnässör i ämnet musikal än Hans ”MrShowbizman” Marklund går inte att finna, säger Daniel Sallmander, producent på UKK. I kombination med namnkunniga gäster, ett erfaret husband och ett pärlband av nyfunna talanger som sjunger örhängen från kvällens tema ger vi en skräddarsydd helkväll för alla sinnen.

Program:

18.30 Restaurangen öppnar.
19.00 Hans Marklund inleder och berättar om kvällens tema med roliga videoklipp omgivna av intressanta historier ur svensk musikalhistoria, tätt sammanflätad med Hans egen karriär. Kvällens gäst Tommy Körberg välkomnas upp på scenen och i ett uppsluppet samtal med Hans Marklund delar han med sig av sin långa historia på våra musikalscener. Kanske bjuder också Tommy på en sång eller två?
Paus – möjlighet till påfyllning av mat och dryck
Husbandet under kapellmästare Johan Mörk tar över rodret och ger oss en bukett av handplockade musikalartister som framför varsin låt på kvällens tema.
Cirka 21.00 avslutar vi kvällen.
På premiärkvällen 17 januari är kvällens tema svenska musikaler och gästen Tommy Körberg. Musikalhörnans husband består av kapellmästare Johan Mörk samt Tobias Johansson och Jonatan Lindh.


Hans Marklunds tre tips för att värma upp inför premiären av Musikalhörnan

  1. Lyssna på ”Du måste finnas” ur ”Kristina från Duvemåla” – Ett stort dramatiskt ögonblick med en fantastisk sång och text från Björn & Benny, med en makalös Helen Sjöholm. Det inte många vet är att Helen fick låten bara några dagar innan premiären, då regissören Lars Rudolfsson tyckte att det saknades något i slutet. Och det blev en omedelbar klassiker.
  2. Titta på – Gå in på YouTube och titta på ”From This Moment On” ur musikalen ”Kiss Me Kate” från 1953 Ett av de bästa sång-och dans-nummer jag vet. Hermes Pan har gjort koreografin och Ann Miller, Bob Fosse, Bobby Van och Tommy Rall dansar så det gnistrar om det.
  3. Lyssna på ”Blue Skies” med Sam Harris. En låt som lanserades av Al Jolson i den första ljudfilmen ”The Jazz Singer” – men då väldigt tunt och raspigt och med en affekterad sångstil. Sam Harris lyfter låten till nya höjder i ett suveränt arrangemang av Peter Matz och låten bara växer och växer och Sam sjunger skjortan av sig. Gåshud.
Musikalhörnan fortsätter under flera tillfällen i vår. 

@uppsalakonsertkongress #uppsalakonsertochkongress #uppsalakonsertkongress #uppsala #musikal @kapellmastarn #tommykörberg #petranielsen #broadway #musical 

torsdag 16 januari 2020

Idag ser jag fram emot -

- kvällens publikrep av Danjin Malinovics PAPPA, MAKE OCH KRIGSFÖRBRYTARE, i regi av Michael Cocke.  

Idag ser jag fram emot publikgenomdraget av Pappa, make och krigsförbrytare
Teater Musik
Nyskrivet, gripande drama baserat på intervjuer

Medverkande

Danjin Malinovic  
Fikret Çeşmeli  

Konstnärligt team

Av: Danjin Malinovic  
Regi: Michael Cocke  
Scenografi och kostym: Katrin Brännström  
Musik: Fikret Çeşmeli  
Ljusdesign: Patrik Nystrand  
Maskdesign: Eva Rizell  

Producent


Innan kriget hade han allt; en dotter och fru som han älskade och skämde bort, vänner och jobb. Men när oroligheterna började i landet 1992 förändrades allt. På dagarna levde han i en normal tillvaro; spelade basket med sin dotter på gården, tog hand om trädgården och lagade mat. Men på kvällarna åkte han iväg med den paramilitära gruppen och brände ner byar, begick systematiska våldtäkter, avrättade kallblodigt flera människor samt närvarade vid åtskilliga avrättningar. Han begick handlingar som han tidigare inte någonsin trott var möjliga. Han försökte därefter återvända till ett vanligt familjeliv, men rättvisan hann ikapp honom och han greps inför sin dotter.

Efter succén Var är mitt hem är Danjin Malinovic tillbaka med ett nyskrivet drama baserat på intervjuer med en man dömd för krigsförbrytelser i forna Jugoslavien. Tillsammans med skådespelaren, sångaren och musikern Fikret Çeşmeli framför Danjin Malinovic med ord, sång och musik historien om hur en vanlig familjefar på grund av speciella omständigheter, byter liv och begår fruktansvärda brott. Hur kunde det bli så? Existerar monster eller enbart människor som under vissa omständigheter kan göra monstruösa saker? Vad är dom socialpsykologiska förklaringar till varför människor kan begå hemska brott mot andra människor?

Rekommenderad åldersgräns: 15 år.  #riksteatern @riksteatern  #danjinmalinovic #pjäs #play #pappamakeochkrigsförbrytare #nyskrivenpjäs #teater#teateristockholm #riksteatern