söndag 8 november 2015

Just nu ser jag fram emot den kommande veckan och -

- måndagens reading av CLYBORNE PARK av Bruce Norris på Teater Playhouse. Jag har ännu inte varit där och sett deras succé DEN STORA MÅLTIDEN, av  Dan LeFranc och i regi av Elisabet Klason, så detta blir för mej det sätt på vilket jag får se något så ovanligt som ett nybyggt teaterhus i Stockholm. 

READING AV "CLYBOURNE PARK" 9 NOV - FRI ENTRÉ 
Nu på måndag 9 november kl 19.00 kan du vara med och smaka på ny, spännande dramatik tillsammans med oss under höstens första reading! Då tar vi oss an CLYBOURNE PARK av Bruce Norris, en komedi som belönats med både en Tony Award för bästa pjäs och Pulitzerpriset för drama.

I pjäsen får vi besöka ett och samma villaområde först 1959 och sen 2009. På 50 år har mycket förändrats i grannskapet. Eller har det verkligen det, om man skrapar lite på ytan? Norris pjäs belyser frågor om fördomar, gentrifiering och mer eller mindre dold rasism på ett både underfundigt och obehagligt skavande sätt.

Medverkande skådespelare: Robert Bengtsson, Lisa Samanya Croall, Rafael Edholm, Philip Hughes, Elisabet Klason, Anna Sise, Christian Svensson.

När: 9 november kl 19.00. Readingen pågår till ca 21.15 inklusive paus.

Var: Playhouse Teater, Drottninggatan 71

-Onsdagens föreställning URINETOWN, på Teater Pero.
Urinetown - Musikalen! Tänk om ett av dina grundläggande behov blev taget ifrån dig. Tänk om pengar styrde om du fick kissa eller inte - leva eller inte. Tänk om det blev "en lyx att slå en drill". Är detta en dystopi eller Sverige om 20 år? Urinetown är en samhällsatirisk musikal med tårar, skratt, show, kärlek och klyschiga musikalnummer drivna till sin spets.

Spelas 6,7,8 nov kl 19.00 och 10,11,12 nov kl 18.30 

Länk till biljetter:
https://kulturbiljetter.se/evenemang/urinetown-musikalen-2015-1955

Produktionsteam: 
Producent/ Regissör: Robin Karlsson
Koreograf:  Yousofine A. Rosman

Medverkande:
Bobby Strong – Daniel Tufvander
Caldwell B. Cladwell – Samuel Linderström
Hope Cladwell – Cilla Silvia
Officer Lockstock – Einar-Hugo Strömberg
Little Sally – Margareta Hallqvist
Penelope Pennywise – Rebecca Riggo
Officer Barrel – Arvid Von Heland
McQueen - Emelia Sallhag
Senator Fipp/ Dr. Bengt/ Joseph "Old Man" Strong – Johan Sömnes
Josephine "Ma" Strong – Sofia Börjesson
Hot Blades Harry - Victor Haskel
Little Becky Two-Shoes - Maria Dahlin
Soupy Sue - Maja Stopp
Tiny Tova - Helena Sundman
Stockfish - Beatrice Stefansdotter
Billy Boy Bill - Elin Heppling

Bandet:
Kapellmästarinna - Maja Bringler
Trummor - John Bjurström
Blås - Joel Karlsson
Bas- Jessica Tjörnmark

- och låter inte det här fantastiskt intressant: KREUTZERSONATERN, på Klara Soppteater, på onsdag? Jag har inte skaffat biljett än, men jag är väldigt sugen:

1889 var Lev Tolstoy färdig med en roman – som omedelbart förbjöds och också ledde till att han bannlystes av den ryska ortodoxa kyrkan – en roman om en mans besinningslösa svartsjuka och vart den leder. Hans hustru spelar piano och spelar en kväll med en manlig violinist, det startar det hemska händelseförloppet, Beethovens Kreutzersonat.
Här spelar två av vårt lands finaste solister, Christian Svarfvar (violin) och Maria Rostotsky (piano), och inflätat i musiken låter Etienne Glaserdig dela romanfigurens tvångstankar.

Maria Rostotsky (piano) och Christian Svarfvar (violin).

Lyssna på Kreutzersonaten, här med Itzhak Perlman och Vladimir Ashkenazy:
Så här skrev Tjechov i ett brev till en god vän när han läst den i hemlighet spridda texten av Tolstoys Kreutzersonaten:

Förutom dess konstnärliga förtjänster som stundtals är överväldigande måste man framför allt vara tacksam för berättelsens förmåga att provocera våra tankar till det yttersta. När man läser den kan man nästan inte hålla sig från att utropa ”Så sant” eller ”Så dumt”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar