tisdag 26 oktober 2021

Idag ska jag se Aaron Posners LIVET SUGER på Playhouse Teater

ALLA FOTON ÄR AV CARL THORBERG

På Scen: Astrid Assefa (FÖRKLÄDD GUD)
Kajsa Ekström (KALLSKÄNKEN)
Peter Eriksson, 
Moa Niklasson, 
Marie Robertson 

Av: Aaron Posner DUMMA JÄVLA MÅS
Regi: Elisabet Klason
Översättning: Bengt Ohlsson
Scenografi: 
Pia Wiik, TÅRTLJUS, PRYDH
Rekvisita: Ditte Edin
Kostymdesign: 
Lisa Elverfors 
Ljusdesign: 
Kevin Wyn-Jones 
TÅRTLJUSPRYDH, ALLT SOM ÄR UNDERBART, OCH SEN DÖR MAN
Musik & ljuddesign: 
Daniel Douhan
TÅRTLJUSPRYDHALLT SOM ÄR UNDERBART
Maskdesign: 
Catharina Lundin
Producent: 
Louise Helgesson



Från Playhouse Teaters hemsida:

OM 'LIVET SUGER'

Typ efter Tjechovs Onkel Vanja

Hjärtligt välkommen till en weekend på landet som landar i den stora frågan om huruvida man över huvud taget kan hoppas på kärleken eller om livet verkligen suger, och i så fall hela tiden eller bara då och då? 

Vi möter Vanja och hans brorsdotter Sonia som sköter om en gård någonstans pålandsbygden. Gården är inte deras utan ägs av Sonias frånvarande pappa, den pompöstintellektuelle Professorn och hans betydligt yngre och skitsnygga fru Ella. Ett plötsligt besök av det olyckliga paret tänder gnistor och river upp sår och ställer snart allas liv på ända. Såväl Vanja som hans bäste vän Dr Aster är svårt förälskade i Ella. Sonia är i sin tur förälskad i Dr Aster, Babs (en hyfsat harmonisk krukmakare) sörjer en förlorad kärlek och Knipan (vars identitet är oklar) är även hon hopplöst förälskad i Ella. Ella själv är urless på män som förälskar sig i henne men är icke desto mindre attraherad av Dr Aster. 

Aaron Posner är en av USA's mest spelade dramatiker, och hans komedi Livet Suger (Life Sucks) gjorde stor succé i New York. Bengt Ohlsson översätter och Playhouse konstnärliga ledare Elisabet Klason regisserar.

Spelas till 27 november!



Författaren Aaron Posner är en amerikansk dramatiker och teaterregissör. Han var en av grundarna av Arden Theatre Company i Philadelphia och var konstnärlig ledare för Two River Theatre från 2006 till 2010. Han har regisserat över 100 produktioner på stora regionala teaterföretag över hela landet. Han har vunnit många priser inklusive sex Helen Hayes Awards, två Barrymore Awards, Outer Critics Circle Award, John Gassner Prize, ett Joseph Jefferson Award, ett Bay Area Theatre Award, ett Eliot Norton Award och många fler.



Posner har anpassat romaner som pjäser, och senare skapat nya varianter av klassiska pjäser, inklusive några av Shakespeare och Tjechov. Bland Posners mest kända anpassningar är The Chosen (1999), baserad på Chaim Potoks roman med samma namn från 1967, och My Name Is Asher Lev (2009), baserad på Potoks roman med samma namn från 1972.



Med kompositören James Sugg skapade Posner A Murder, A Mystery & A Marriage: A Mark Twain Musical (2006), anpassad från en novell med samma namn av Mark Twain som publicerades 2001. Posner skrev boken och texterna. Verket hade premiär i Wilmington, Delaware i en samproduktion av Round House Theatre och Delaware Theatre Company.



Posners variant av Anton Chekhovs pjäs 1896 The Seagull från 1896, under titeln Stupid Fucking Bird, hade premiär 2013 av Woolly Mammoth Theatre Company i Washington, DC Det var en helt annan typ av verk, hans eget svar på Tjechov, snarare än klassisk anpassning. Pjäsen har sedan dess producerats mer än 200 gånger av teaterföretag och universitet i USA (USA) och utomlands, inklusive professionella produktioner i Australien, Kanada, Estland och Sverige.



Posner har också bearbetat Tjechovs farbror Vanya och Three Sisters. His Life Sucks: Or the Present Ridiculous (2015) hade premiär av Theatre J i Washington, DC. [4] No Sisters (2017), som hade premiär av Studio Theatre i Washington, DC, gick som en följeslagare till deras uppsättning av Three Sisters.



Posner har också ombildat Shakespeares The Merchant of Venice, i en variant som heter District Merchants: An Uneasy Comedy (2016) på uppdrag av Folger Theatre. Det utspelar sig i Washington, DC, under återuppbyggnadstiden, efter slutet av inbördeskriget. För att utforska relationerna mellan judiska och afroamerikanska affärsmän och andra invånare i staden, inklusive färgade personer före kriget och nyligen emanciperade frigivna män, hade den premiär på Folger Shakespeare Library den 31 maj 2016. 



2017 såg jag Aaron Posners DUMMA JÄVLA MÅS på Kulturhuset Stadsteatern, också den en bearbetning av Tjechov, i det här fallet MÅSEN.



Playhouse Teater är en teater på Drottninggatan i Stockholm. Teatern är inriktad mot översatt , nyskriven engelskspråkig dramatik från USA och Storbritannien. Verksamheten inleddes år 2000 på Sibyllegatan vid Östermalmstorg. Till en början var verksamheten inhyrd, men 2002 togs lokalen över av Playhouse Teater. År 2015 flyttade Playhouse Teater till Drottninggatan och tog över en större lokal, dåvarande Spaghettioperan Regina. En totalrenovering och ombyggnation genomfördes, till det som idag är en av Stockholms finaste teatersalonger. Direkt i anslutning finns bar och bistro. Elisabet Klason och Björn Lönner grundade teatern och är konstnärliga ledare sedan starten.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar