måndag 25 oktober 2021

Den här veckan ser jag fram emot - LIVET SUGER på playhouse teater och BARRYMORE på Kulturhuset stadsteatern.


LIVET SUGER:

 Från Playhouse Teaters hemsida: 

"OM 'LIVET SUGER'

Typ efter Tjechovs Onkel Vanja

Hjärtligt välkommen till en weekend på landet som landar i den stora frågan om huruvida man över huvud taget kan hoppas på kärleken eller om livet verkligen suger, och i så fall hela tiden eller bara då och då? 

Vi möter Vanja och hans brorsdotter Sonia som sköter om en gård någonstans pålandsbygden. Gården är inte deras utan ägs av Sonias frånvarande pappa, den pompöstintellektuelle Professorn och hans betydligt yngre och skitsnygga fru Ella. Ett plötsligt besök av det olyckliga paret tänder gnistor och river upp sår och ställer snart allas liv på ända. Såväl Vanja som hans bäste vän Dr Aster är svårt förälskade i Ella. Sonia är i sin tur förälskad i Dr Aster, Babs (en hyfsat harmonisk krukmakare) sörjer en förlorad kärlek och Knipan (vars identitet är oklar) är även hon hopplöst förälskad i Ella. Ella själv är urless på män som förälskar sig i henne men är icke desto mindre attraherad av Dr Aster. 

Aaron Posner är en av USA's mest spelade dramatiker, och hans komedi Livet Suger (Life Sucks) gjorde stor succé i New York. Bengt Ohlsson översätter och Playhouse konstnärliga ledare Elisabet Klason regisserar.

Spelas till 27 november!


MEDVERKANDE

På scen:   
Astrid Assefa, Anders Berg, Kajsa Ekström, Peter Eriksson, Ole Forsberg, Moa Niklasson, Marie Robertson 

Av: Aaron Posner
Regi: Elisabet Klason
Översättning: Bengt Ohlsson
Scenografi: 
Pia Wiik
Rekvisita: Ditte Edin

Kostymdesign: 
Lisa Elverfors 
Ljusdesign: 
Kevin Wyn-Jones
Musik & ljuddesign: 
Daniel Douhan
Maskdesign: 
Catharina Lundin
Producent: Louise Helgesson

RECENSIONER

”En tröst i mörkret. Posner tolkar Tjechov med glimten i ögat.” DN

”Fullträff av Playhouse. Komisk pärla och en härlig energikick. Underfundiga repliker levereras med perfekt komisk timing.” Konsert och musikal

”5 av 5. Fantastisk relationskomedi med värme och mycket tänkvärda scener. Det här är teater när det är som bäst.” På Scen

”Ännu en succé av Playhouse!” Broadwayworld




BARRYMORE:


På scenen  

John Barrymore Dan Ekborg 

Sufflören Simon Edenroth


  • AvWilliam Luce
  • ÖversättningKerstin Gustafsson
  • RegiPhilip Zandén
  • ScenografiTorulf Wetterrot
  • KostymGudrun Rösnes
  • LjusAnn-Charlotte Fogelström
  • MaskMaria Lindstedt


Från Kulturhuset Stadsteaterns hemsida: 


"Dan Ekborg gör titelrollen i detta smärtsamma och humoristiska drama i regi av Philip Zandén. På en teater i 40-talets New York ska skådespelaren John Barrymore göra sitt sista stora scenframträdande. Den en gång så hyllade aktören behöver pengar och ska återuppliva sin paradroll: Shakespeares Richard III. Men åren har inte varit nådiga mot honom och som i en dimma ser han tillbaka på sitt liv.


Alkoholiserad, utblottad och desperat efter publikens applåder och kärlek bestämmer sig skådespelaren John Barrymore för att hans livs historia ska få en ny vändning. Lösningen blir att än en gång ställa sig på scenen som Richard III. För i en annan tid, under ett 1920-tal när Barrymore var ung och lovande, triumferade han i samma roll på Broadway.

Nu är året 1942, hans alkoholism har kommit ikapp honom och han är i desperat behov av pengar. Under repetitionerna berättar Barrymore vackra och smärtsamma minnen ur sitt liv för sufflören Frank. Kommer hans dröm om en värdig comeback bli verklighet?

John Barrymore kom från en teaterfamilj, vars mest kända representant i vår tid är hans barnbarn Drew Barrymore. Han var på sin tid ikonisk och en av dem som klarade övergången från stumfilm till ljudfilm. På teatern var hans paradroll Hamlet, men han gjorde inga försök att upprepa succén, som i pjäsen. Barrymore är en pjäs från 1996 av den amerikanske dramatikern William Luce.  

I rollen som Barrymore ser vi Dan Ekborg som är en välkänd skådespelare med en fantastisk röst som oavsett genre förmår fånga sin publik. Han har under sin långa karriär gjort succé i såväl filmer som klassisk dramatik, musikteater och ren fars.

Simon Edenroth tog examen från Teaterhögskolan i Malmö 2020 och är nu knuten till Kulturhuset Stadsteatern. Han medverkade i filmen En man som heter Ove och har även en bakgrund som röstskådespelare.

Philip Zandén fick sitt publika genombrott som Mozart i Peter Schaffers pjäs Amadeus på Stockholms stadsteater 1981. Han kom till Stockholms stadsteater 1979 där han medverkat i och regisserat ett femtiotal uppsättningar. Under åren har han även regisserat opera och medverkat i ett stort antal filmer och tv-serier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar