måndag 2 juni 2014

PURER AIR THAN MORTALS, Musik: Petter Ekman (KMH), Libretto: Joel Nordström (STDH), Dirigent: Ruut Kiiski (KMH), Regi: Dan Turdén (OHS), Scenografi: Ebba Forstenberg (STDH), Kostym: Stina Hedin (STDH), George Mallory: Åsa Jäger (OHS), Noel Odell: Heddie Färdig (OHS), Andrew Irvine: Albina Isufi (OHS), på Operahögskolan, Föreställning 122 2014

Stuff You Missed In History Class är en av mina favorit Podcast-kanaler. Jag brukar lyssna på den på gymmet, när jag cyklar, eller när jag sitter och väntar på att en föreställning ska börja. Dom avhandlar sånt man ofta inte har en aning om.
Jag och Prosopagnosias sitter på Operahögskolan, där dom idag ger fyra nyskrivna kortoperor, och tack vare att jag i en podcast hört ett reportage om människor som misslyckats med att nå Mount Everest, kände jag mej lite… insatt.
Det handlar om en bergsbestigarexpedition 1924, där två av tre deltagare försvinner, och detta är deras sista timmar tillsammans. 
Det här var nog den mest humoristiska och visuellt snyggaste av de fyra kortoperorna. Kostymerna var intressanta, lite som de första rymddräkterna, och scenografiskt hade man byggt upp en slags mycket hög trappa av fyra gradänger, och Mount Everest symboliserades på ett mycket genialt sätt: man klippte helt enkelt bort en del av ett tyg i formen av berget, och sen projicerade man moln eller snöstorm på de tygrester som fanns kvar, så att berget bestod av det som inte fanns där. Mycket effektivt, och det mest imponerande med hela operan.
Musikaliskt hade jag lättast för den här operan, även om jag nog känner att jag har en bit kvar innan jag diggar sånt här på samma sätt som jag diggar Puccini. 

Tacksamt, 

Joakim Clifton Bergman

Gratis.
Hittills har scenkonsten 2014 kostat mej 6240:- 

Om du gillade det här kanske du gillar:  

ALLA MÄNNISKOR ÄR BOMBER, en kortopera på Operahögskolan.

"Jag behöver liksom en time out. Jag vet att jag känner henne, jag kan bara inte placera henne. Ingens flickvän. Ingens kompis, tror jag. Det måste vara något med jobbet…

Jag tar till mitt näst bästa kort:
”Känner ni varandra?” Prosopagnosias svarar på mitt ilskna semaforerande genom att hasta över. Dom känner inte varandra, och byter namn. 
Och plötsligt är det som om hon tar av sej en mask, och jag känner mycket väl igen henne. Vi jobbade ihop för nästan tio år sen. "

Låter det intressant? Här är resten:


ETT GRYMT OCH OHYGGLIGT SKÄMT på Operahögskolan:

"Jag tror det handlar om en man som ska dö. Eller är död. Eller har fått en stroke. Han vaknar på sin soffa av att en lampa och en säng pratar med honom. Bland rollerna i programmet står dom införda som Hypnos och Döden, så jag hade både helt fel och inte så jäkla fel i alla fall. "

Låter det intressant? Här är resten:


NOVEMBER,  på Operahögskolan.

"När man väl förstått att en av kvinnorna inte finns, och det gör man ganska snart när en manlig sjuksköterska kommer in och totalt ignorerar henne, sitter jag hela tiden och hoppas att det skulle finnas en extra knorr, som till exempel att kvinnan som försöker ta livet av sej ska vara den som egentligen är död, eller sjuksköterskan, eller något lika Sjätte Sinnet, men vad du ser är vad du får. "


Låter det intressant? Här är resten: 


#StuffYouMissedInHistoryClass, #Opera, #PurerAirThanMortals, #STDH, #Opera, #OHS, #Operahögskolan, #KMH,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar