söndag 1 mars 2015

Just nu ser jag fram emot -


- Ladykillers på Oscarsteatern till hösten. Med Suzanne Reuter, Jonas Karlsson, Johan Rheborg, Leif Andreé, och Shebly Niavarani.
"I ett fallfärdigt hus i utkanten av London bor en lätt förvirrad tant, Mrs Wilberforce (Suzanne Reuter). Ett brokigt gäng mindre lyckade banditer hyr in sig i hennes gästrum. De uppger sig vara en respekterad stråkkvartett, men i själva verket har de en avancerad bankkupp i görningen. I spetsen för ligan, och hjärnan bakom de briljanta planerna, står Professor Marcus (Jonas Karlsson). Med sig har han den något feminina karlakarlen Majoren (Johan Rheborg), den korkade boxaren Knocken (Leif Andrée) och den knivtokige italienaren Louis (Shebly Niavarani). När Mrs Wilberforce genomskådar deras plan att använda henne som lockbete vid deras tillslag har kvartetten inget annat val än att försöka tysta tanten. Om nu inte tanten får tyst på dem först… och vem är egentligen General Gordon?"
PRODUKTION
Producent Johan von der LANCKEN
Medproducent Bosse ANDERSSON
Exekutiv Producent Vicky von der LANCKEN
Regissör Emma BUCHT
Översättning Edward af Sillén
Scenografi Bengt FRÖDERBERG
Kostymdesign Clara AHLSTRÖM
Mask-/perukdesign David JULIO
Ljusdesign Ellen RUGE
Ljuddesign Oskar JOHANSSON
The Ladykiller bygger på en filmkomedi från 1955, skriven av William Rose, för vilket han nominerades till en Oscar för bästa filmmanus, och regisserad av Alexander mackedrick, med bland andra Alec Guiness och Peter Sellers i rollerna, och 2000 röstades den i tidningen Total Film fram som nr 36 bland tidens bästa komedifilmer, och The Guardian röstade fram den till den femte bästa komedifilmen någonsin. 1966 gjordes den om till en opera av Ilja Hurnik under namnet Damen och Rånarna (Dáma a lupiči).
1996 blev den en radiobjäs på BBC Radio 4.
2004 gjorde Hollywood en remake av filmen med Tom Hanks i huvudrollen.
2011 skrev Graham Linehan om den till pjäs, och den hade premiär på Liverpool Playhouse, innan den flyttad till Gielgud Theatre i London, innan man sommaren 2013 satte upp ännu en pjäsversion av filmen på Vaudeville Theatre i London.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar