onsdag 27 november 2013

CARTE BLANCHE - NOT HERE/NOT EVER

Föreställning 96 2013



Det är skillnad på att säga ”Oliver är äckligt!” och ”Jag tycker inte om oliver”. 
Det är skillnad på att säga ”Hårdrock är dåligt!” och ”Jag tycker inte om hårdrock” 
Det är skillnad på att säga ”Läsa böcker är tråkigt!” och ”Jag tycker inte om att läsa böcker”.

Jag tyckte inte om det Carte Blanches uppsättning av Not here/Not ever. Jag tyckte inte om Dickson Dees musik, som jag tyckte var onödigt monoton och som för mej lät som om man i sitt musikprogram valt ”Industrial sounds”, ”Echo” och ”random”. 

Jag tyckte inte om ljuset av Adalsteinn Stefansson. Jag tyckte det var tråkigt och oinspirerat, och jag tycker i allmänhet inte om enbart sidoljus. Jag gillar att titta på ansikten, även i dans, och med sidoljus försvinner dom. Jag vet att det är meningen att man bara ska se kropparna, att individen inte viktig, men efter en stund får jag huvudvärk.

Jag tyckte inte om kostymerna av Indrani Balgobin. Grå är en av mina favoritfärger, så det var inte det som störde mej. Och kostymerna var för sej var - om än något tråkiga - helt adekvata. Det var könstillhörigheten som irriterade mej. I en koreografi med väldigt lite erotik, där könet inte verkade ha någon betydelse: män dansade med män, kvinnor med kvinnor, män och kvinnor tillsammans, var det för mej väldigt irriterande att se att man valt att klä ALLA kvinnor i korta klänningar, med eller utan lång ärm. Och alla hade bara ben. Om bara någon hade haft byxor och en annan leggings under sin klänning, hade det gett en helt annan signal. Alla män hade långbyxor och långärmat. Även om koreografin inte gör skillnad på män och kvinnor så gör kostymören uppenbarligen det. Och jag förstår inte varför.

Jag tyckte om koreografin, även om jag tror jag hade tyckt bättre om den om den inte varit fullt så lång. Men en helafton kanske måste vara i minst 70 minuter?. 
Den påminde mej om vattendroppar som rinner nerför en ruta, vissa snabbt, vissa långsamt, vissa rinner ihop andra slutar rinna. 
Den påminde mej om en myrstack där myrorna snor runt utan att man förstår varför och vart. 
Den påminde mej om frustrerade, agressiva människor utan framtid. 
Den påminde mej om att jag måste gå på mer moderna dans av den här typen, för jag vet ärligt talat inte riktigt vad jag talar om. 


P.S. Det är också skillnad på att säga ”Folk som tycker böcker är tråkiga är idioter!” och ”Jag förstår inte hur folk kan tycka att det är tråkigt att läsa böcker.”



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar