fredag 11 augusti 2017

Jag vill passa på att rekommendera -

- Mälarhöjdens Friluftsteaters uppsättning av DE TRUMPNA FRUARNA, en bearbetning av William Shakespeares DE MUNTRA FRUARNA I WINDSOR. 
Det är en kaxig, vansinnigt rolig, galen och inspirerad uppsättning suveränt framförd. 


Från deras hemsida: ”DE TRUMPNA FRUARNA-MAKE SHAKESPEARE GREAT AGAIN ”.


I desperat behov av pengar försöker den skrävlande adelsmannen Falstaff förföra två gifta kvinnor, i syfte att stjäla deras mäns förmögenheter. Men de två muntra fruarna upptäcker hans plan – och iscensätter en gruvlig hämnd…
William Shakespeares komedi Muntra fruarna i Windsor är skriven när han var på sitt allra mest lekfulla humör. Den komiska förnedringen av den åsneaktige adelsmannen är en sprudlande hyllning till den vanliga människans kamp – och seger – över en korkad och uppblåst överhet.
I Mälarhöjdens Friluftsteaters uppsättning förvandlas De muntra fruarna till De Trumpna fruarna. Varför då?
För att i Friluftsteaterns uppsättning är den uppblåste adelsmannen en skrävlande rikemansson från USA, som är verksam i fastighetsbranschen. Och som har ett hår som är rödblont. Och som drömmer om att lämna fastighetsbranschen i New York, för att flytta till den politiska arenan i Washington – och in i ett stort vitt hus…
 Mälarhöjdens friluftsteater bjuder på  musikaliska komedin De Trumpna fruarna  – en scenisk smällkaramell, sprängfylld med fart och fläkt, skratt och sång, i ett komiskt och musikaliskt fyrverkeri.
Med De Trumpna fruarna- begår komikern och musikern Thomas Järvheden debut som musikalartist – och som rödblond presidentkandidat. Som Donald Trump försöker han förföra de muntra fruarna till två ryska oljeoligarker, i syfte att få pengar till sin presidentvalskampanj.
Men Trump har underskattat kvinnornas list och styrka – och kommer få smaka på hämnden från de trumpna fruarna, spelade av Alla Luks (konstnärlig ledare för teatern) och Thèrése Andersson Lewis (från bland annat musikalen Rent, och SVT:s Vårdgården).
Trump möter även motstånd från en annan stark kvinna, spelad av Inger Nilsson. Inger har spelat en annan välkänd person med rött hår (som även hon bor i ett stort hus, och har problem med auktoriteter). Inger lät därför den rödblonda peruken gå till ynglingen Thomas Järvheden.
Snällt, tycker vi.
För regin står Fredrik Hiller. Förutom att själv ha rödblont hår, och ha skådespelat på bland annat Dramaten och i Hollywood, så har han regisserat två långfilmer och nitton teateruppsättningar. Fredrik har varit med sedan starten av Friluftsteatern, och regisserade de bejublade föreställningarna Charleys tant och Figaros bröllop.
Nu till den centrala frågan: Kommer uppsättningen att skapa diplomatiska förvecklingar mellan Sverige och USA?
Man kan inte annat än hoppas. (Den som lever får se.)
Vad som i alla fall är säkert, det är att den musikaliska komedin De Trumpna fruarna i Windsor begår premiär den 29:e juli, och fyller Mälarhöjden – och dess älskade publik – med sång och skratt och rödblonda presidentkandidater ända fram till den 20:e augusti.
Medverkande:Thomas Järvheden,  Alla Luks, Thèrése Andersson Lewis, Inger Nilsson, Glenn Edell / Jesper Sjöberg, Fredrik Hiller, Andreas Andersson, Philip Haglund, Johan Wennerstrand
Varmt välkomna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar