söndag 6 mars 2016

Just nu ser jag fram emot -

- nästa vecka, och lite teater: 

MÅNDAG: Publikrep av MÄNNEN MED ROSA TRIANGELN,

Från Riksteaterns hemsida:
Verklighetsbaserad och högaktuell berättelse om förföljelse, överlevnad, hopp och kärlek som homosexuell i nazisternas koncentrationsläger. Urpremiär av föreställning om ett då och ett nu, och om hur glömska skapar paralleller till vår samtid.
Boken är en verklighetsupplevd vittnesskildring om Josef Kohut och gavs ut först 1972. Fram till dess hade ingen av de förföljda homosexuella vågat vittna om sina erfarenheter i koncentrationsläger, av rädsla för det dubbla stigmat som infann sig eftersom de fortfarande föraktades och klassades som brottslingar under efterkrigstiden. Berättelsen vittnar om hur homosexuella befann sig lägst i lägerhierarkin, var lovligt byte för alla, fick de hårdaste arbetsuppgifterna och placerades ut vid granitbrotten, skyttebanorna, stenhuggerierna som lovligt byte för de nazistiska soldaterna som ofta iscensatte fångars flyktförsök, för att genom sina dödande kulor erhålla tre dagars permission.

Soldater kunde t ex slita mössan av en fånge och kasta den mot det elektrifierade taggtrådsstängslet och beordra fången att hämta tillbaka den. Om fången närmade sig taggtråden klassades det som flyktförsök och man fick man skjuta, och om fången inte lydde slogs han ihjäl med batong.

Det här är en verklig berättelse om en systematisk och sällan uppmärksammad förföljelse. Det enda brott Josef, och alla de tusentals homosexuella i lägren begått: de ville älska och bli älskade av fel personer.

Uppsättningen varvar musik och koreografi med tydliga paralleller till dagens samhälle. Mattias Brunn, Daniel Åkerström-Steen och Mårten Andersson har turnerat med pjäsen No Tears for Queers i Sverige. Då satte man strålkastarljuset på manlighet och maktstruktur, precis som i deras kritikerrosade Riksteaterproduktion Järnnatt. I den här uppsättningen fördjupas samarbetet tillsammans med dansaren och koreografen Marcus Baldemar. I Männen med rosa triangel möter vi normernas och utanförskapets mörkaste mekanismer.

Riksteatern i samarbete med RFSL och Forum för levande historia.
Från deras hemsida: 
En isande kall vinternatt möter Milla en högst osannolik figur. En enhörning. Och precis som myten säger går Millas drömmar, till och med de hon glömt att hon hade, i uppfyllelse…
(För grundskolans högstadium och gymnasiet) 


Milla går på högstadiet. Hon tycker om att dansa, men utöver det ter sig livet fullständigt värdelöst. Milla saknar helt sammanhang. Den enda ljusningen är dansen men när chansen väl kommer att söka till dansgymnasiet drar hon sig undan. Milla ger upp. Ingen vill ha henne – och Milla beslutar att nu ska de få som de vill. Just den isande kalla vinternatten möter hon en fullständigt osannolik figur, en enhörning, som säger att han kan hjälpa henne att försvinna. Han erbjuder henne en resa på sin rygg med destination världsrymdens ände. En snabb och enkel sorti i universums svarta hål. Men under resan dit återfår Milla den livsgnista hon trots allt har kvar och nu vill hon inget hellre än att leva.

Millas mirakel är andra delen av Hjälteprojektet som genom hjälteberättelser vill stärka barn och ungas självkänsla och uppmuntra dem att finna sina egna inre hjältar. MolièreEnsemblen erbjuder också en drama- och berättarworkshop att utifrån hjältesagans narrativa struktur skapa egna hjälteberättelser. Läs mer

MANUS Amanda Klasa Fornhammar 
REGI OCH BEARBETNING Henrik Dahl 
MEDVERKANDE Rita Hjelm, Peter Åström, Sara Turpin
SCENOGRAFI OCH KOSTYM Karin Lind 
SCENOGRAFIASSISTENT Linn Claar Stenberg 
LJUDDESIGN Tina Paulsson
LJUSDESIGN Irmeli Strand
KOREOGRAFI Karim Carlsson
REFERENSGRUPP May Nilsson
PRODUCENT Sara Hedman, Andreas Braula

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar