fredag 8 januari 2016

Just nu ser jag fram emot -

- Kvällens föreställning, som är LOLA BLAU, av George Kreisler. 

"Wien, 1938; Hitler håller på att ta över. Samtidigt försöker den judiska artisten Lola Blau att slå igenom på kabaréscenen. Hon tvingas fly från nazisterna och hamnar till slut i Hollywood. Bortom glamouren är det en kamp för brödfödan. I afton: Lola Blau är både en förtäckt självbiografi över manusförfattaren och kompositören Georg Kreislers liv och en systerpjäs till Cabaret. En kabaré i form av en roadmovie genom Europa och USA och en livsresa, med den vilda, vackra, vilsna Lola Blau."- och söndagens: LIVLÄKARENS BESÖK. 


Danmark 1768. Hovet anser att kung Christian den sjunde är galen och anställer Johann Friedrich Struensee som hans livläkare. Struensee får nu en möjlighet att omsätta upplysningens idéer om människans frihet och jämlikhet i praktiken. Snart ges han också makt att stifta nya lagar och genomför en revolution med mål att förändra hela samhället från grunden.
Samtidigt inleder han en intensiv kärlekshistoria med den ensamma drottningen Caroline Mathilde, en kärlek präglad av deras drömmar om en ny tid. Men adelns missnöje växer i takt med utomäktenskapliga barnet i drottningens mage och folket använder sin nyvunna yttrandefrihet till att vända sig mot den nya makthavaren.
Livläkarens besök är en sann historia om förbjuden kärlek och brytningspunkten mellan den gamla och den nya tiden. Per Olov Enquists mästerverk ges här för första gången som teater i dramatisering av Johanna Garpe och Erik Norberg. För regin står Johanna Garpe, som senast satte upp kritiker- och publiksuccén Karl Gerhard på Kulturhuset Stadsteatern.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar