torsdag 23 april 2015

Idag ser jag fram emot -

- att åka till Karlstad med min kompis Patti Li Leuk och se Jason Robert Browns PARADEWermlandspoperan.



Jag och min kompis Patti-Li Leuk har fått låna vår vän Skäggige Skalmans bil, så idag blir en heldag, när vi kör kors över Sverige.

"Året är 1913 då den trettonåriga flickan Mary Phagan blir brutalt våldtagen och mördad samtidigt som den årliga paraden tågar genom staden. Hon hittas i fabriken där hon jobbar och fabrikens föreståndare, nordstataren och juden  Leo Frank, utpekas snabbt som den skyldige och en häxjakt för att få honom fälld tar fart. Det få vet, eller inte vill se, är att han troligen är oskyldig. Efter en rättsvidrig rättegång låter inte domen vänta på sig; skyldig! Dödsdomen är ett faktum - döden genom hängning.
En av de få som tror på Leos oskuld är hans fru, Lucille Frank. Hon vägrar att acceptera sin mans öde och med stort civilkurage tar hon upp en gigantisk kamp mot politiker, journalister, rättsröta och den allmänna befolkningens uppfattning.
Parade handlar också om vårt behov av att snabbt hitta en syndabock, då vi gärna utpekar någon främmande utanför vår egen krets. Mordet på Mary Phagan och följderna därefter skakade den amerikanska södern i början av 1900-talet och än idag ger det upphov till kluvna känslor i sydstaterna.
Vid premiären på Broadway 1998 vann musikalen Parade Tony Awards i kategorierna Best Score och Best Book samt även Drama Desk Award i kategorierna Outstanding Musical, Outstanding Book of a Musical, Outstanding Orchastration samt Outstanding Music."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar